
Verwijzers
Praktijk DOEN en ZIJN heeft gesprekstherapie, coaching, ACT, traumatherapie (o.a. EMDR) en beeldende therapie op maat. Centraal gelegen voor de Barendrecht, Ridderkerk, Rhoon, de Hoekse Waard, Drechtsteden en Rotterdam Rijnmond.
Praktijk DOEN en ZIJN heeft een aanbod voor mensen met angst/paniek, burn-out klachten, depressie, AD(H)D, autisme, rouw- of trauma klachten, hechting en levensfase problematiek.
‘De afgelopen jaren heb ik meerdere patiënten naar Gisela verwezen, voor ACT en/of beeldende therapie. De reacties zijn zeer positief, zowel over haar aanpak als warme persoonlijkheid.’
‘Het voertuig van psychotherapie is de taal en deze is soms ontoereikend om in contact te komen met kwetsbare gevoelens. In samenwerking met Gisela van Sprang van praktijk Doen en ZIJN worden onze cliënten geholpen hun gevoelens en belevingen op experiëntiele wijze te benaderen. Dankzij de ruime ervaring van Gisela op psychologisch gebied (ACT), beeldende vorming en mindfulness kunnen onze cliënten vanuit deze verschillende methodieken hun gevoelservaringen exploreren.’
‘Ik verwijs regelmatig cliënten naar Gisela voor beeldende therapie. Ik zie ze opbloeien en in contact zien komen met hun kwaliteiten, meer in contact met hun gevoelens. Mooi om te zien en vaak ook heel nodig om hen verder te brengen in hun proces. Ik ervaar Gisela als een prettige, laagdrempelige collega die vakkundig haar werk doet, met gevoel voor het individu.’

Over Praktijk DOEN en ZIJN
In praktijk DOEN en ZIJN kunnen volwassenen terecht met uiteenlopende klachten:
- Burn-out, levensfase en andere stress gerelateerde klachten
- Emotionele problemen: moeite met herkennen en/of uiten van emoties, angst/paniekklachten, faalangst, somberheid/depressie
- Zelfbeeld: veel onzekerheid, niet opkomen voor jezelf, angst voor afwijzing, hechtingsproblemen
- Vastzittende gedrag- en denkpatronen: moeite hebben met loslaten, vaak in het hoofd zitten, moeite intuïtie te volgen, perfectionistisch
- Omgaan met trauma (kort of lang geleden), verlieservaring of herstel na ziekte
- Gevoel van leegte, eenzaamheid of moeite om ‘voluit’ te leven
Wanneer in te zetten:
De therapie of coaching kan (zonder verwijzing) starten als los aanbod en ook als aanvullende therapie naast een andere vorm van behandeling. Ook wordt als voor- of natraject ingezet van een GGZ behandeling. Zowel gesprekstherapie kan als uitgangspunt gebruikt worden, echter ook worden regelmatig ACT, beeldende therapie of meer lichaamsgerichte en mindfulness based interventies ingezet.
Specifiek beeldende therapie:
Als cliënt het moeilijk vindt om over gevoelens te praten of wanneer cliënt vlug overspoeld wordt door gevoelens. Wanneer cliënt wel kan vertellen wat er aan de hand is of in woorden blijft ‘hangen’, maar daar weinig of geen gevoelens bij ervaart (niet kan/durf te voelen).
Workshops: Cliënten kunnen aansluiten en per sessie inschrijven bij laagdrempelig mindfulness based aanbod. Dit is maandelijks terugkerend is beschreven onder ‘workshops’.
Contra-indicaties:
Ernstige gedragsproblemen, met het risico op (herhaling van) schade toebrengen aan materiaal en/of anderen; cluster A problematiek (paranoïde, schizoïde of schizotypische persoonlijkheid), psychotische stoornissen en schizofrenie – het onderscheid tussen fantasie en werkelijkheid kan men uit het oog verliezen.
Meerwaarde specifieke doelgroepen
Gesprekstherapie: Net als bij een psycholoog kan het fijn zijn om een therapeut te hebben die met je meedenkt, als ordening, verheldering of gewoon als luisterend oor. Praktijk Doen en Zijn heeft een brede invalshoek en hierbij gaat het altijd om de combinatie van hoofd, hart en lichaam. Deze inzichtgevende gesprekken kunnen zowel een preventieve (bij hechting, levensfase en/of leefstijlproblemen) als curatieve werking hebben (bijv. voor of na een GGZ-traject als onderhoudsdosis).
ACT: Door ACT te beoefenen ontstaat er meer flexibiliteit en ontdek je wat echt waardevol is voor jou. Ook is het actie gericht en ligt nadruk op het herkennen van je gedachtegang, erkennen van emoties en focussen op zaken die echt belangrijk zijn (bij hardnekkige denkpatronen, vermijding, stress- en burn-outklachten).
Traumatherapie en EMDR: Er zijn verschillende benaderingen voor traumagerichte werken: EMDR, Traumagericht ACT met Mindfulness of beeldende therapie. EMDR kan alleen maar onderdeel zijn van een totaal traject.
Cognitieve gedragstherapie in het werken met materialen: In de ervaring met materialen kan je heel concreet eigen gedachtegang leren herkennen en onderzoeken om vervolgens bijvoorbeeld helpende gedachten in te zetten. Ook planmatiger leren werken kan je helpen te ordenen, meer rust te ervaren en ook er voor zorgen dat gedachten niet zo overheersen (o.a. bij een neurodivergent brein).
Lichaamsbelevingsopdrachten en bewustwordingsopdrachten (mindfulness based): Starten met de aandacht gericht op zintuiglijke (sensorische) ervaringen. Terug naar de basis (pré-verbaal) en tegelijk bewust worden van eigen grenzen én mogelijkheden (hechting, zelfbeeld/identiteit, piekeren, stressklachten).
Emotieregulatie methoden en DGT (Dialectische gedragstherapie): Is vooral gericht op het leren herkennen, verkennen en uiten van emoties. Impulsiviteit en stemmingsproblemen verminderen door aandacht te trainen in het hier-en-nu. Je leert: Ervaringen observeren en aanwezig te zijn bij wat je doet. Ook niet-veroordelen en je richten op 1 ding. Gevoelens uiten en toe staan; beleven i.p.v. uitleven (bij angst, stemming, persoonlijkheidsproblematiek).
Expressie opdrachten en TBM (Tekenbeweging methode):
Een eerste stap is soms om letterlijk in beweging te komen, actief te worden, materiaalkeuze te maken, snel en langzaam of tweehandig te werken. De tweede stap kan dan gericht zijn op ruimte innemen, uit te proberen, van klein naar groot te werken, (kinderlijke) speelsheid in te zetten, angsten overwinnen, flexibiliteit te vergroten. Als derde stap kunnen gevoelens geuit worden met specifiek materiaal en ook kunnen (kleine) trauma’s een plek krijgen via verwerking (bij angstklachten, depressie, trauma/rouw).
