Coaching

Coaching is een laagdrempelige vorm van begeleiding voor volwassenen en jongeren. Als je een gerichte vraag hebt rondom jezelf in relatie tot werk, levensfase, opvoeding of in het contact met anderen, dan kan je kiezen voor een kortdurend coaching traject van 6-8 sessies. Tevens kan het een preventieve werking hebben en kan therapie wellicht voorkomen worden.

Coaching kan je helpen om actie te ondernemen als je -ondanks goed functioneren- blijft hangen in bepaald gedrag. Ook kan het zijn dat je jezelf verder wil ontwikkelen en jouw drijfveren en belemmeringen wil onderzoeken. Nadruk kan ook liggen ook op vergroten van zelfvertrouwen en het aanleren van vaardigheden.

Specifiek bij Praktijk DOEN en ZIJN is dat meer nadruk ligt op de rechtstreekse ervaring in de sessie naast de verbale reflectie. Je kan een coach zien als ondersteunend en inspirerend, waardoor jouw zelfsturend vermogen optimaal gestimuleerd wordt.

Visie vanuit Praktijk DOEN en ZIJN is dat coaching een mooie ‘pas op de plaats’ kan zijn in de hectiek van deze tijd. Het is een laagdrempelige vorm om bewustzijn te vergroten en specifiek is dat behalve woorden meer nadruk ligt op opmerken van alle ervaringen (lijf, zintuigen, emoties). Je kunt het zien als onderzoekende houding gericht op weten en niet-weten, doen en zijn, doorgaan en stoppen, praten of stilzijn.

In de sessies kunnen verschillende methoden worden ingezet: aandachtsoefeningen, ACT vaardigheden, polyvagaal-, adem- en leefstijlgerichte interventies en de CSR methode (zie onder) worden ingezet. Ook worden soms creatieve opdrachten gebruikt, omdat dit de intuïtie (basaal voelen) vergroot en helpt om minder in denken te blijven hangen. Coaching kan als uitdagend en pittig worden ervaren door de feedback en tegelijk brengt dit je echt in beweging.

Burn-out coaching via de CSR-methode: De klachten die horen bij overspanning en burn-out ontstaan niet van de ene dag op de andere. Het is het resultaat van een langdurig en progressief proces van mentale en fysieke uitputting. Tijdens dit roofbouwproces krijg je steeds meer lichamelijke en psychische klachten. De CSR-Methode pakt klachten aan op drie niveaus: lichaam, gedrag en psyche. ‘CSR’ staat voor Chronische Stress Reversal: het terugdraaien en herstellen van de (ziekmakende) effecten van chronische stress. Zie ook: https://www.csrcentrum.nl/

Mindfulness training MBCT: Mocht jouw voorkeur meer uitgaan naar een complete mindfulness training. Kijk voor het complete mindfulness aanbod op de website van ZIEN en ZIJN MINDFULNESS  https://mindfulness-barendrecht.nl/