ACT: Acceptance and Commitment Therapy
ACT is een nieuwe vorm van gedragstherapie die helpt je bij het accepteren van pijnlijke situaties en het anders omgaan met negatieve gedachten en gevoelens (bv. angst, piekeren). Je ontdekt hoe je op een flexibele en speelse manier om kan gaan met alle aspecten van het leven. ACT is een aanbod voor volwassenen en jeugd.
Het Acceptance‐onderdeel leert je op een handige manier om te gaan met je persoonlijke obstakels: je leert ruimte maken voor vervelende gevoelens, afstand nemen van hardnekkige gedachten (defusie), flexibeler omgaan met jezelf (zelfbeeld) en je aandacht richten op het hier en nu (mindfulness). Met deze vaardigheden zul je merken dat je niet meer zo snel vastloopt in je obstakels.
Het Commitment‐onderdeel richt zich op het weer opnieuw gaan investeren in jezelf (zelfbeeld). Je begint met stilstaan bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven, waarna je weer concreet gaat investeren in de dingen die er echt toe doen (waarden).
‘Door de ACT sessies heb ik mijn eigen besturingspaneel leren kennen en bedienen. Nu kan ik mijn gevoeligheid gebruiken als talent i.p.v. overweldigd te worden. Het lijkt alsof ik een knop heb gevonden, waarmee ik nuances aan kan brengen en meer regie heb’ (Joyce, 41 jaar)
Bij het aanleren van ACT gedragsvaardigheden vergroot je jouw mentale veerkracht. Je leert ruimte maken voor vervelende gevoelens, afstand nemen van hardnekkige gedachten, flexibeler omgaan met jezelf en je aandacht richten op het hier en nu. De ACT onderdelen zorgen voor het vergroten van jouw psychologische flexibiliteit: van controle naar grip; van moeten naar willen; van klacht naar veerkracht.
Er wordt gebruik gemaakt van speelse metaforen, gedrags- en ervaringsgerichte oefeningen. Ook thuis kan je hier mee aan de slag. ACT wordt als specifieke methode ingezet of het kan ook gecombineerd worden met beeldende therapie.
Herken je dit, dan past ACT wellicht bij jou:
- Als het veel moeite kost om patronen te veranderen.
- Als je het idee hebt dat je vastzit in overtuigingen of bepaalde angsten.
- Als je jouw richtingsgevoel (waarden) kwijt bent.
- Als je vermijdingsgedrag herkent (angst, ongezond leven, te veel moeten..).
- Als je het leven als ‘lichter’ wil ervaren.
Inhoudelijk voorbeeld:
Bij vermijdingsgedrag is het handig om te leren herkennen dat je verstand van alles roept (pas op, kijk uit…) en jou dus van alles wijs maakt. Het is dus fijn om te ontdekken hoe je kan leven mét je angst, terwijl je op weg gaat om te doen wat je echt wilt doen. Wie weet ga je je angst gebruiken als richtingaanwijzer, in plaats van stopteken.
Mindfulness training MBCT: Mocht jouw voorkeur meer uitgaan naar een complete mindfulness training. Kijk voor het complete mindfulness aanbod op de website van ZIEN en ZIJN MINDFULNESS https://mindfulness-barendrecht.nl/