Beeldende (creatieve) therapie

Beeldende therapie biedt een mooi alternatief voor gesprekstherapie. Het is een actieve, ervaringsgerichte therapie, waarbij je werkt met creatieve materialen. De nadruk ligt ook meer op voelen en doen en dit brengt je meer in het lijf. Dit is ondersteunend, omdat je dan minder in het verbale (rationele) blijft hangen.

Je hoeft niet creatief te zijn om beeldende therapie te volgen. Het werkproces is belangrijker dan het eindproduct. De oefeningen en werkvormen worden afgestemd op jouw persoonlijke thema’s en eigen kwaliteiten.

Beeldende therapie is voor volwassenen en jeugd. Het wordt ook bij veel GGZ-instellingen ingezet als behandelvorm. Het is een vaktherapie net als muziek-, drama-, spel-, danstherapie en psychomotorische therapie. Zie verder ook: www.vaktherapie.nl

‘Om creatief te zijn, is moed nodig om een stap te zetten zonder te weten waar je uitkomt’

Beeldende therapie is een actieve, ervaringsgerichte therapie, waarbij sprake is van een concreet werkproces en een tastbaar eindresultaat. Kenmerkend is de inzet van creatieve middelen, zoals teken en collagemateriaal, krijt, verf, hout en werken met stof, klei, steen en karton. De therapie kan je zien als ontdekkingstocht van jezelf; je doet een ervaring op tijdens het werken en vervolgens kan je deze via het werkstuk ook op afstand bekijken. De therapeut begeleid je door afwisselend mee te doen, te stimuleren, te confronteren of helpen stil te staan. Juist als je de gedachte hebt ik ben niet creatief, word je van harte uitgenodigd om ‘uit het hoofd in het doen’ aan de slag te gaan.

Wanneer is beeldende therapie geschikt?

  • Wanneer je het moeilijk vindt om over je gevoelens te praten óf vlug overspoeld wordt door gevoelens
  • Wanneer je wel kunt vertellen wat er aan de hand is, maar je daar weinig of geen emoties bij ervaart óf in woorden blijft hangen
  • Bij angstklachten, depressie, trauma en rouw;
  • Bij zelfbeeld-, identiteit- en hechtings- of persoonlijkheidsproblematiek
  • Bij autisme (ASS) en ADHD gerichte klachten

Inhoudelijke voorbeelden:
Een eerste stap is soms om letterlijk in beweging te komen, actief te worden met hulp van creatieve materialen. Ook kan nadruk liggen op creatieve expressie: gericht op ruimte innemen, uit te proberen, van klein naar groot te werken, speelsheid in te zetten, (faal)angsten overwinnen, flexibiliteit te vergroten. Elk materiaal heeft een eigen appèlwaarde en dit wordt gebruikt om gevoelens te uiten en trauma of rouw een plek te geven. Emoties beleven zonder je te laten overspoelen, constructief verbeelden i.p.v. uitleven of onderdrukken. Oefenen in contact maken of helpen om bewust worden van eigen grenzen én mogelijkheden.