
EMDR
Er zijn verschillende benaderingen voor traumabehandeling o.a. EMDR, Traumagericht ACT met Mindfulness én beeldende therapie. EMDR kan onderdeel zijn van een traject en staat voor Eye Movement Desensitization Reprocessing. Een EMDR behandeling kan helpen om de emotionele lading bij een heftige herinnering te verminderen. Je vergeet niet wat er is gebeurd, echter de emoties of beelden die je ervaart worden minder sterk.
‘Trauma is niet wat er met je gebeurt, maar wat er ín je gebeurt’

Wanneer EMDR? EMDR therapie wordt onder andere toegepast wanneer je een nare of schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt. Je kan er dan last van hebben in de vorm van angst, boosheid of paniek, herbelevingen/dromen of vermijdingsgedrag. Het kan ook zijn dat je moeite hebt om te concentreren, extra alert en gecontroleerd bent. Of dat je omgeving vooral opmerkt dat je ‘anders’ bent geworden.
Bij mijn praktijk is EMDR altijd onderdeel van een traject, omdat het zorgvuldigheid vergt. Het is namelijk belangrijk om jouw levensverhaal te leren kennen; je draagkracht/last en eigen patronen te helder te hebben. Daarnaast krijg je alvast handvaten om bijvoorbeeld jezelf gemakkelijker tot rust te kunnen brengen. Ga er dus vanuit dat het minimaal 5 sessies zijn, waarvan de 3e of 4e pas starten met EMDR. Het totaal aantal sessies is afhankelijk van de hulpvraag.
Wat doe je bij EMDR? Eerst wordt gevraagd om te vertellen over de gebeurtenis alsof het een film is. Dit kunnen beelden, gedachten, geuren, geluiden, lichamelijke sensaties en gevoelens zijn. Daarna zet je de film stil op het meest intense moment. Vervolgens ga je aan de slag met verschillende afleidende taken. Zoals met je ogen een lichtbalk of hand volgen, luisteren naar piepjes via een koptelefoon, knijpen of overgooien van een balletje of getallen hardop achteruit opnoemen.
Hoe werkt EMDR? Bij EMDR moet je een bepaalde taak doen én denken aan een nare gebeurtenis. De vermoedelijke werking van het brein is dat het werkgeheugen zodanig wordt belast dat gevoelens over de nare gebeurtenis waziger worden. Meestal veranderen de herinneringen aan de gebeurtenis ook: ze kunnen onduidelijker of kleiner worden. Het kan ook zijn dat je de gebeurtenis op een andere manier gaat bekijken, waardoor je er minder last van hebt.
Na een EMDR sessie kan je heel moe voelen en daarom is het belangrijk om goed voor je rust te zorgen. Soms heb je bepaalde gevoelens of andere herinneringen die je eerder vergeten was. Als het fijn is, kan je een soort dagboekje gebruiken om deze ervaringen een plek te geven.
