Kinderen en jongeren
Praktijk DOEN en ZIJN heeft therapie en coaching aanbod voor jeugd: momenteel alleen voor 14 jaar en ouder!
Als kind opgroeien gaat eigenlijk vanzelf, toch? Maar als je het leven als een ontdekkingsreis bekijkt, dan is het soms ook moeilijk. Want je kunt allerlei bergen, diepe meren en obstakels tegenkomen op jouw weg en zelfs tot stilstand komen.
Misschien is dit daarom een goed moment om een gids mee te nemen als begeleiding. Ik wil die gids graag voor jou zijn. Via therapie of coaching kan je namelijk veel ontdekken over jezelf: om te weten wat er lastig is, wat jou tegenhoudt en ook welke route jij zelf echt wilt volgen. Dit kan spannend zijn en er is zeker moed voor nodig om door te zetten, maar ik probeer als gids altijd aan te sluiten bij jouw kwaliteiten en interesse. En ook is humor heel belangrijk!
‘Tijdens het zagen voel ik echt mijn kracht en van schilderen word ik blij’
‘Het is nu wel lollig om -ik mag fouten maken- steeds te denken’
‘Jij begrijpt mij echt en dat vind ik fijn’
‘Als ik zo deze ruwe stof voel, dan lijkt het op de hand van papa’
Kinderen (6 – 15 jaar): ‘Op ontdekkingsreis’
Misschien voel je je niet fijn, heb je problemen of pech in deze fase van je leven. Het kan ook zijn dat je onderstaande herkent:
- Snel en vaak boos worden
- Moeilijk gevoelens kunnen uiten en/of herkennen
- Veel piekergedachten of drukte in hoofd
- Somber en onzeker voelen
- Moeilijk kunnen concentreren
Dan kan je therapie gaan volgen. Therapie kan je zien als een ontdekkingsreis met creatief materiaal én schrijf/denk oefeningen. Je kunt iets maken met potlood, hout, verf of klei en tegelijk veel leren over jezelf. Bijvoorbeeld dat het opluchting geeft als je verdriet uit via krassen; dat je ontdekt dat je veel meer durft dan je dacht; dat je boos wordt als het niet perfect wordt en tegelijk leert dat je niet perfect hoeft te zijn. En je hoeft niet handig of heel creatief te zijn. Er zijn opdrachten om iets van jezelf te ontdekken, te oefenen of te veranderen en dit gebeurt dan tijdens het werken. Er ontstaat natuurlijk ook een werkstuk dat je kan bewaren en eventueel een mooi plekje kan geven. Ook kan je bouwen én slopen; mooie dingen maken én kliederen; experimenteren én via een plan werken.
Wil je ook iets leren van jouw lijf en minder druk in je hoofd zijn? In therapie kan zowel je lijf leren kennen en ook jouw denkhoofd: je kunt bijvoorbeeld met via jouw gevoelensweerbericht en de emotiethermometer beter herkennen wat je allemaal voelt. Ook kan je erachter komen welke gedachten je allemaal hebt en piekergedachten leren horen als gekwebbel in je hoofd (waar je niet naar hoeft te luisteren). En, zeker als je hoofd moe is van dit denken, dan ligt de nadruk op actief doen via allerlei creatief materiaal. Je ontdekt dan ook jouw kracht in jouw lijf en dit is wel zo belangrijk om verder te kunnen reizen…
Jongeren (16 – 25 jaar): ‘Leren leven’
Misschien heb je deze website zelf gevonden of ben je door iemand hierop gewezen. Hoe je hier komt, maakt niet uit. Je weet in ieder geval dat je iets anders met je leven wil of dat je minder last wil hebben van klachten. Misschien gaat het om ‘leren leven’?
Een voorbeeld: Je bent 21 jaar en zit vol met ambities. Maar door de stress in je hoofd en jouw perfectionisme, voel je je vaak onrustig en ontevreden. Door aan de slag te gaan met ACT-oefeningen kan je bijvoorbeeld leren om jouw gedachten minder serieus te nemen en ook te onderzoeken wat echt belangrijk voor jou is.
Een ander voorbeeld: Je bent 16 jaar en voelt je regelmatig somber. Liever vermijd je sociale situaties echter dan voel je je nog onzekerder. Eerst leer je over je (puber)hersenen en dan begrijp je ook meer van jezelf. Met audio- en schrijfoefeningen en filmpjes lukt het beter om in actie te komen. Of als een creatieve uitingsvorm beter bij jou past, dan doen we dit.
Het laatste voorbeeld: Je bent 24 jaar en je merkt dat je altijd dingen voor je uitschuift. En dus niks meer opstart en niks afmaakt. Tijdens het volgen van een coaching traject, onderzoek je dit patroon en leer je gedrag aan om dit te veranderen.
Helpt het ook om je beter te voelen? Ja… maar niet meteen. Maar als je beter herkent wat belangrijk en goed voor je is, zorgt dat voor meer tevredenheid, trots en energie. En als je beter kan omgaan met tegenslagen en teleurstellingen, word je flexibeler. Daardoor ga je je ook beter voelen.
Dus de vraag is: ben je bereid om op ontdekkingstocht te gaan?Dan wil ik wel als soort gids mee jou mee om -schijnbaar onmogelijke- hobbels te nemen. Je kan mij ook eerst even bellen (of een van je ouders dit laten doen) om meer te horen hoe ik werk en of het bij jou past.